AMSTERDAM - De Europese Grondwet is voor veel mensen nog een raadsel. De meeste mensen hebben niet de tijd of de zin om de gehele Grondwet door te spitten. Weblogger Stephan Okhuijsen dacht daar anders over en publiceert op twee weblogs zijn commentaar per paragraaf over de Grondwet.

Weblog Sargasso.nl heeft Okhuijsen een podium gegeven om zijn bevindingen te delen met de restvan Nederland. "Stephan Okhuijsen viel ons op omdat hij op zijn eigen log dagelijks een paar paragrafen uit de EU-Grondwet bespreekt," zo is te lezen op Sargasso.nl.

"Omdat wij van Sargasso het erg belangrijk vinden dat het debat over de EU-Grondwet op inhoud wordt gevoerd en niet vanuit de onderbuik wordt benaderd haken wij in op dit goede initiatief van 'Steeph'."

Stephan publiceert op zijn eigen weblog in het Engels. "Op Sargasso is het aantal reacties behoorlijk groot. Op mijn eigen weblog aanzienlijk lager, is ook lastiger in het Engels. Het leuke is dat mensen door mijn stukjes zowel zeggen 'nu voor' als 'nu tegen' te gaan stemmen. Ieder haalt er zijn eigen punten uit. Wel leuk dat veel mensen aangeven dat ze door mee te lezen ineens veel beter begrijpen welke ingrijpende veranderingen er aan staan te komen."

Okhuijsen vindt deel II van de Grondwet het beste: "Dat voegt echt wat toe aan Europa. Verder vind ik de stukken over gezamenlijk immigratie en veiligheidsbeleid goed. Moeite heb ik met het feit dat in heel veel artikelen iedere keer de liberalisatie van de markt doorklinkt. Dat is een soort mantra waar je niet onderuit komt. Iets wat volgens mij niet in een grondwet thuis hoort. En het feit dat de landen gedwongen worden de uitgaven voor de gezamenlijke defensie ieder jaar op te voeren, staat me ook niet aan."

"Ik was begonnen omdat ik al wel een mening had, maar voor mezelf constateerde dat ik die alleen maar op de mening van anderen stoelde. En aangezien dit best wel een ingrijpende stap is, vond ik het nodig om zelf maar te gaan lezen. En terwijl ik dat aan het doen was bedacht ik me dat anderen die behoefte misschien ook hadden. Daarom heb ik dat op mijn weblog geplaatst. Door het in stukjes te knippen werd het meer behapbaar. Later heeft Sargasso het overgenomen."

Okhuijsen is dagelijks één tot twee uur kwijt aan de grondwet. "Een half uur lezen, een half uur nadenken en een half uur schrijven ongeveer. En dan nog een kwartier voor de vertaling naar het Nederlands.".

De Nederlandse stemgerechtigden kunnen op 1 juni 2005 stemmen of zij voor of tegen de Grondwet zijn.