
'Politiek nepnieuws heeft nog weinig effect in Nederland'
Nederlandse media hebben tot nu toe weinig last van de verspreiding van desinformatie ondervonden, stelt het instituut in het rapport. Ook het afstemmen van het nieuwsaanbod op politieke profielen van nieuwsconsumenten komt nog weinig voor.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders hun nieuws via kranten en omroepen binnen krijgen. Deze kanalen personaliseren hun online nieuws "nauwelijks", zegt Rathenau. "Sociale media en zoekmachines doen dat wel, maar die hebben in Nederland nog een beperkte rol in de nieuwsverspreiding."
Op Facebook worden getoonde berichten aangepast aan de interesse en gedeelde persoonsgegevens van gebruikers. Het gevaar is dat mensen daardoor in een filterbubbel met een eenzijdig beeld van de actualiteit terechtkomen.
Beeld en geluid
Nederland moet zich volgens het instituut voorbereiden op dit soort praktijken. Daarnaast waarschuwt Rathenau voor de opkomst van technieken om nieuws te vervalsen, bijvoorbeeld door beeld en geluid te manipuleren. "Die technologie wordt snel beter, goedkoper en lastiger te detecteren. Ze worden daarmee steeds toegankelijker voor kwaadwillenden."
Vanuit de Europese Commissie wordt er druk op socialemediaplatformen uitgeoefend om voor een betrouwbare nieuwsvoorziening te zorgen. In oktober 2018 wordt de impact daarvan gemeten.
Het rapport stelt dat overheidsinterventie mogelijk noodzakelijk is als zelfregulering weinig verbetering toont.
NUjij: Uitgelichte reacties