De Nederlandse politie heeft in 2017 vaker gegevens van plegers van strafbare feiten bij telecomproviders opgevraagd dan een jaar eerder.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het ministerie van Justitie en Veiligheid (pdf).

In totaal vroeg de politie vorig jaar 2.027.716 keer om telecomgegevens. Dat is meer dan in 2016, toen er 1.687.938 verzoeken kwamen.

Het aantal aanvragen van de politie daalde sinds 2012, toen er ruim 2,75 miljoen keer om informatie werd gevraagd bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek en Telecommunicatie (CIOT). Dat aantal steeg in 2017 voor het eerst weer fors.

De gegevens van klanten van Nederlandse providers worden opgeslagen door het CIOT. De politie en opsporingsdiensten kunnen een verzoek indienen om data te verkrijgen. Daarmee zijn namen en adressen te achterhalen die bij bepaalde telefoonnummers of IP-adressen horen.

Verzoeken

De verzoeken leverden in 2017 ruim 2,2 miljoen antwoorden op. De meeste aanvragen kwamen van de Nationale Politie Eenheid Den Haag. Onder meer de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, de Rijksrecherche en Nationale Politie Eenheden van verschillende regio's vroegen gegevens op.

Het afgelopen jaar werd een zogeheten 'hitrate' van 88 procent gehaald. Dat betekent dat bij 88 procent van de van de ruim twee miljoen verzoeken een resultaat kwam.