AMSTERDAM - Nederland behoort tot de top-20 van landen met het laagste piraterijpercentage op het gebied van software. En de daling van het gebruik van illegale software met 3 procentpunten is relatief groot, blijkt uit de Global Piracy Study van de Business Software Alliance (BSA).

Van alle software die op de computers staat is 30 procent illegaal. De financiële schade voor softwareproducenten in Nederland steeg echter met bijna 10 procent tot 628 miljoen dollar (490 miljoen euro) in 2004, aldus het woensdag gepresenteerde onderzoek.

Binnen de Europese Unie is het aantal computers uitgerust met illegale software ongeveer 35 procent. Ter vergelijking: het piraterijpercentage in Noord-Amerika ligt op 22 procent. Koploper in het gebruik van foute software is China, waar negen op de tien computers is uitgerust met illegale software. IDC voerde het onderzoek uit.

De BSA vindt dat overheden hun regels rondom auteursrechten moeten aanpassen. "Hiermee stimuleren ze innovatie in creatieve sectoren en respect voor intellectueel eigendom", aldus de BSA in een verklaring. "Hoewel vooruitgang is geboekt in het terugdringen van softwarepiraterij, blijft illegaal gebruik de ontwikkeling in de weg staan. De BSA spant zich in om hier verandering in te brengen, maar kan dat dus niet alleen."