Google stopt in september met het 'groene hangslotje' voor veilige websites in zijn browser Chrome. Het groene icoon en het woord "veilig" in de adresbalk worden vervangen door een grijs slotje.

Google neemt de stap omdat gebruikers er volgens het bedrijf van uit moeten gaan dat internetpagina's standaard veilig zijn, schrijft het bedrijf vrijdag op zijn blog.

Met een groen slotje tonen browsers doorgaans dat een website gebruikmaakt van een HTTPS-verbinding. Daarmee wordt het verkeer van en naar die website versleuteld, waardoor het lastiger is af te luisteren.

Bij websites die gebruikmaken van HTTP in plaats van HTTPS is dat niet het geval. Eerder kondigde Google al aan dat het bedrijf Chrome-gebruikers actiever gaat waarschuwen voor onveilige HTTP-websites. Vanaf juli krijgen deze websites in Chrome de melding "niet veilig" of "onveilig".

Vanaf oktober krijgen Chrome-gebruikers ook een rood hangslotje te zien als zij op een onveilige website gegevens invoeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als zij een formulier invullen. Op die manier worden gebruikers er nadrukkelijker op gewezen dat hun ingevoerde gegevens onderschept kunnen worden.