Facebook-CEO Mark Zuckerberg zal voor het Europees Parlement gaan getuigen, nadat het bedrijf centraal stond bij meerdere dataschandalen.

Dat heeft Antonio Tajani, voorzitter van het parlement, op woensdag bekendgemaakt. Op dinsdag om 17.45 uur zal Zuckerberg spreken bij het parlement.

Zuckerberg zal tijdens zijn bezoek vragen van parlementsleden beantwoorden. Daarbij zal het onder andere gaan over databescherming, aldus Tajani. Onlangs misbruikte databedrijf Cambridge Analytica gebruikersdata van Facebook, om psychologische profielen te maken en zeer gerichte politieke reclame te tonen.

Gesloten deuren

Het bezoek zal achter gesloten deuren plaatsvinden, waarbij enkel vertegenwoordigers van het parlement aanwezig mogen zijn. Het zal niet mogelijk zijn om het gesprek bijvoorbeeld online te volgen.

Een hoorzitting van Zuckerberg bij de Amerikaanse senaat was onlangs wel voor het grote publiek te volgen.

EU-commissaris Vera Jourova (Justitie en Consumentenrechten) vindt het "jammer" dat de zitting niet openbaar is. Tajani wees erop dat het een besluit was van de fractieleiders: "Het is niet uw taak om het Europees Parlement te controleren en kritiseren."

Hoorzitting

Er zal daarnaast op donderdag een formele hoorzitting worden georganiseerd bij het Europees Parlement, over de verspreiding van nepnieuws en de mogelijke impact op verkiezingen in Europa.

Bij de hoorzitting zal Zuckerberg niet aanwezig zijn, maar spreken vertegenwoordigers van Facebook.