Voor veel Nederlanders wordt internet, televisie en bellen duurder. Vrijwel alle aanbieders van deze diensten voeren in juli een prijsverhoging door.

Ziggo en KPN, de grootste providers van Nederland, voeren allebei verhogingen door. Dat schrijft vergelijkingssite Pricewise.

Bij Ziggo gaat het om een gemiddelde prijsstijging van 1,65 euro per maand. Dat is volgens de aanbieder nodig voor verdere investeringen in het netwerk, om het flink toegenomen dataverbruik te kunnen verwerken.

KPN vraagt voor internet, bellen en tv gemiddeld tussen de 2,50 en 3,50 euro meer per maand. Ook die verhoging zou nodig zijn voor investeringen. De internetsnelheid gaat bij de provider eveneens omhoog.

XS4ALL

De snelheden van de abonnementen Internet Basic en Pro veranderen bij XS4ALL niet, maar de prijs gaat wel met 2,50 euro omhoog. Bij de abonnementen Compact, Smart en Plus stijgt de snelheid met 25 procent. Aan die verbetering hangt een prijsverhoging van 3,50 euro per maand. XS4ALL noemt ook beveiliging als reden van de verhoging.

Volgens Pricewise houdt T-Mobile als enige de prijzen gelijk.

Bij prijsstijgingen die hoger dan de inflatie zijn, hebben klanten het recht hun contract kosteloos op te zeggen. Dat is volgens de vergelijkingssite het geval bij KPN, Ziggo en XS4ALL.

Een jaar geleden voerden de meeste providers ook een prijsstijging voor investeringen in de capaciteit van hun netwerk door. Toen ging het om een prijsverhoging van gemiddeld 22 euro op jaarbasis, dit jaar komt daar 20 tot 40 euro bij, afhankelijk van de aanbieder en het pakket.