TOKIO - Het Japanse elektronicaconcern Sony ziet geen kans nog dit jaar zijn nieuwe spelcomputer op de markt te brengen. Het concern heeft laten weten dat de PlayStation 3 pas in het voorjaar van 2006 in de verkoop komt. Concurrent Nintendo liet eerder al weten zijn nieuwe console, met de codenaam Revolution, ook pas volgend jaar in de winkels te kunnen zetten.

Daarmee hebben de twee een achterstand opgelopen op Microsoft, dat zijn nieuwe spelcomputer nog voor het belangrijke kerstseizoen klaar heeft, zoals het vrijdag bekendmaakte. Daarmee lijkt Microsoft met zijn Xbox 360 voorlopig de winnaar te zijn in de heftige strijd om de computerspelletjesfanaat.

Microsoft presenteerde de nieuwe Xbox vorige week met veel tamtam. Computerdeskundigen hebben echter al snel de nodige vraagtekens gezet bij de mogelijkheden die het nieuwe apparaat volgens het concern biedt. Bij gebruikelijke tests bleek de spelcomputer minder krachtig te zijn dan het softwareconcern had gezegd.

Volgens de Amerikaanse computerinformatiedienst CNET heeft Microsoft gezegd dat de beelden die de afgelopen week bij de presentatie van de Xbox 360 waren te zien, niet uit de spelconsole kwamen, maar uit een computer van Apple. Het zou om een tussenoplossing in de ontwikkeling gaan.

In hoeverre Microsoft zijn voorsprong op Sony kan vasthouden, valt nog te bezien. Het is nog niet duidelijk of op de nieuwe Xbox, die dit jaar in Noord-Amerika, Europa en Japan beschikbaar komt, de spellen van de oude kunnen worden gespeeld. Sony heeft gezegd dat op de PlayStation 3 alle spelletjes van de voorgaande versies kunnen draaien.