Bij grote calamiteiten zoals een terroristische aanslag, kan het C2000-communicatienetwerk van de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten overbelast raken.

Dat meldt ZEMBLA op basis van een niet eerder gepubliceerd noodplan van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Door grote capaciteitsproblemen met het netwerk heeft het ministerie een speciaal noodplan. Daarbij krijgt een beperkte groep gebruikers voorrang op het netwerk, zodat het niet overbelast raakt.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, reageert bezorgd: "Dat geeft onzekerheden in het operationele werk, dat is niet goed". Bij overbelasting van het netwerk wordt zogenoemde gelieerde diensten de toegang ontzegd.

Gelieerde diensten

Niet alleen hulpdiensten als brandweer, ambulance en politie hebben toegang tot het C2000-systeem. Ook gelieerde diensten gebruiken C2000.

Het gaat dan onder meer om de kerncentrale in Borsele, uraniumverrijker Urenco, huisartsenposten, meerdere reddingsbrigades en enkele grote chemiebedrijven zoals Dow Chemical. Die gelieerde diensten kunnen bij een grote calamiteit de verbinding met C2000 verliezen.

Oud netwerk

Het C2000-systeem is al veertien jaar oud, en zou eigenlijk jaren geleden al vervangen worden. In 2015 bleek dat die vernieuwing vertraging opliep. Inmiddels is er nog steeds geen vervanging.

Wel is inmiddels duidelijk dat ook de beveiliging van C2000 tekortschiet. Daardoor zouden criminelen bijvoorbeeld toegang tot het C2000-systeem kunnen krijgen om zo op de hoogte te blijven van politiebewegingen.

Zorgen

Bij de opvolger van C2000 is het bedrijf Hytera Mobilfunk, een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hytera Communications, de hoofdleverancier.

Volgens ZEMBLA zouden inlichtingendiensten AIVD en MIVD bezwaar hebben tegen de betrokkenheid van een Chinees bedrijf bij zo'n belangrijk communicatienetwerk. “Wij horen daar weleens iets over. Ik heb begrepen dat dat is doorgegeven aan het hoogste gezag", zegt Struijs.