Twitter gaat negatief trollgedrag aanpakken, ook wanneer dat gedrag volgens de richtlijnen van Twitter is toegestaan. Het moet de sfeer op het netwerk ten goede komen.

Dat maakt Twitter dinsdag bekend. Volgens het bedrijf is voor een nieuwe aanpak gekozen, vanwege een groot aantal klachten over een klein aantal Twitter-gebruikers.

Twitter stelt dat minder dan 1 procent van alle accounts de meerderheid vormt van de accounts die door gebruikers worden gerapporteerd. Een groot deel van de gerapporteerde tweets overtreedt de regels van Twittert echter niet.

Toch hebben de berichten volgens het bedrijf wel een dermate negatieve invloed op de ervaring van de rest van de gebruikers, dat Twitter de tweets wil aanpakken.

Kunstmatige intelligentie

Negatieve trollberichten zijn in het vervolg niet meer in de reacties onder tweets en in de zoekresultaten van het netwerk te zien. Twitter spoort die negatieve tweets op met een combinatie van medewerkers en kunstmatige intelligentie.

Er wordt bijvoorbeeld gelet op accounts zonder bevestigd e-mailadres en personen die meerdere accounts registreren. Ook worden accounts die regelmatig op gebruikers die zij niet volgen reageren en accounts die herhaaldelijk hetzelfde bericht delen aangepakt.

Bovendien kijkt Twitter naar de relatie tussen accounts die met negatief trollgedrag de regels niet overtreden en accounts die dat wel doen.

Positieve resultaten

Een eerste testronde met de nieuwe methode heeft volgens Twitter positieve resultaten opgeleverd. Het aantal tweets dat vanuit de zoekfunctie werd gerapporteerd is met 4 procent gedaald, vanuit gesprekken was de daling 8 procent.

Toch is er volgens Twitter nog een lange weg te gaan bij het aangenamer maken van het netwerk. Door de processen te verbeteren en te leren van de voortgang, hoopt Twitter steeds beter te worden in het opsporen van de kleine groep gebruikers die voor een negatieve toon zorgt.