Facebook blijft te vaag in zijn antwoorden op vragen over het privacyschandaal rond het sociale medium, vinden leden van het Britse parlement.

De Britse parlementsleden stuurden het bedrijf onlangs 39 vragen over de omgang met persoonlijke gegevens en nepnieuws. De schriftelijke reactie daarop schiet volgens de volksvertegenwoordigers nog ernstig tekort.

Het gaat om vragen die Facebooks technologisch topman Mike Schroepfer onbeantwoord liet toen hij in april voor een Britse parlementscommissie verscheen.

De topman werd daarbij onder meer bevraagd over de controverse rond het bedrijf Cambridge Analytica, dat toegang kreeg tot gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers. Die werden onder andere gebruikt bij de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Ook stelden Britse parlementsleden vragen over de verspreiding van nepnieuws, een ander schandaal waar Facebook de afgelopen jaren in verwikkeld is geraakt.

Weinig transparant

De commissie vindt het spijtig dat Facebook om de hete brei blijft heen draaien. ''We zijn teleurgesteld dat een bedrijf met de middelen als die van Facebook er niet voor kiest voldoende informatie en transparantie te verschaffen'', aldus voorzitter Damian Collins. Hij kondigde aan de vragen opnieuw op te sturen, in de verwachting alsnog een bevredigend antwoord te krijgen.

De Britse overheid was onlangs ook al teleurgesteld in een verklaring van Facebook omtrent nepnieuws. Facebook stelde toen dat er vanuit Rusland slechts 1 dollar was uitgegeven aan Brexit-advertenties. Onderzoek wees uit dat dat bedrag in werkelijkheid veel hoger moet zijn geweest.