Een database met zeer persoonlijke gegevens van meer dan drie miljoen Facebook-gebruikers was vier jaar lang voor iedereen toegankelijk.

De gegevens zijn afkomstig van een persoonlijkheidstest op Facebook, aldus New Scientist. Hierbij moesten gebruikers psychologische vragen beantwoorden.

Van de zes miljoen gebruikers van de quizapp gaf de helft aan dat hun data bewaard mochten worden. Hun gegevens werden vervolgens op een externe server opgeslagen.

Naast de antwoorden op de persoonlijkheidstest zijn ook de leeftijd, het geslacht, de locatie en de statusupdates van de gebruikers op Facebook bewaard. Alle data zijn aan een unieke ID-code gekoppeld, waardoor de antwoorden aan specifieke personen gekoppeld kunnen worden.

Openbaar wachtwoord

De database was officieel alleen toegankelijk voor onderzoekers van het University of Cambridge's Psychometrics Centre, maar de inloggegevens waren vier jaar lang beschikbaar. De inlogdata waren ook makkelijk via online zoekmachines te achterhalen.

Facebook heeft de app in kwestie op 7 april van het sociale netwerk geschorst, wegens het doorspelen van gebruikersdata. Mogelijk zal de ontwikkelaar permanent van het sociale netwerk worden verbannen.

Cambridge Analytica

De universiteit in kwestie werkte ook mee aan een grootschalig dataonderzoek van het inmiddels opgeheven Cambridge Analytica, dat centraal stond in een groot privacyschandaal op Facebook. Het bedrijf verzamelde data van gebruikers om politieke reclame op basis van psychologische profielen te tonen.

Aleksandr Kogan, de onderzoeker die een centrale rol bij het Cambridge Analytica-schandaal speelde, was ook betrokken bij de persoonlijkheidstest waarvan nu gegevens op straat zijn gekomen.