EINDHOVEN - Ervaren managers nemen slechtere beslissingen dan eerstejaarstudenten. Mensen hebben ten onrechte groot vertrouwen in managers, artsen en andere beslissers.

Dat stelde prof.dr. C. Snijders vrijdag in zijn intreerede als hoogleraar sociologie en innovatie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens Snijders blijkt uit onderzoek dat intuïtie, mensenkennis en ervaring bij de beoordeling van managementproblemen bijna nooit een positief effect op beslissingen hebben.

De beste beslissingen worden naar de mening van de hoogleraar genomen door een objectieve taxatie van informatie uit veel bronnen en het vergelijken met voorgaande soortgelijke situaties. Die klus is de computer op het lijf is geschreven. Die kan dat vaak veel beter dan mensen en zou bij managementbeslissingen een veel grotere rol moeten krijgen.

De leeropdracht van Snijders omvat het ontwikkelen van computermodellen voor het nemen van managementbeslissingen. Snijders zegt veel verzet aan te treffen bij ervaren managers. Volgens Snijders vrezen ze voor hun positie; met hun in jaren opgebouwde expertise zou de vloer worden aangeveegd.