Techgigant Facebook is gestart met een speciale afdeling die werkt aan blockchaintechnologie.

David Marcus, die eerder verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van chatapp Messenger, zal de nieuwe Facebook-tak gaan leiden. Dat maakte hij bekend in een bericht op het sociale netwerk.

Blockchain is de achterliggende technologie van cryptovaluta als bitcoin. Betalingen worden daarbij geregistreerd in een decentraal netwerk, verspreid over meerdere computers. Fraude is vrijwel onmogelijk, omdat een betaling goedgekeurd moet worden door een groot deel van het netwerk.

Het is nog niet duidelijk waar Facebook precies blockchaintechnologie voor wil gaan inzetten. Marcus zegt dat zijn team gaat kijken hoe blockchain "op heel Facebook kan worden ingezet".

Management

Facebook verandert tegelijkertijd grote delen van het management binnen het bedrijf, aldus Recode. Topman Chris Cox, die aan het hoofd staat van productontwikkeling, zal zich ontfermen over Instagram, Messenger en WhatsApp. WhatsApp-topman Jan Koum verliet afgelopen maand het bedrijf.

Technologiedirecteur Mike Schroepfer en groeibaas Javier Olivan gaan vernieuwde divisies leiden. Deze bedrijfstakken richten zich op "nieuwe platformen en infrastructuur" en advertenties.

Het zou gaan om de grootste managementwissel die Facebook ooit heeft gemaakt. Desondanks blijven CEO Mark Zuckerberg en algemeen directeur Sheryl Sandberg op hun huidige posities.