De Rabobank stopt later dit jaar met de Rabo Scanner. Het kastje om betalingen goed te keuren, is niet langer nodig.

Dat schrijft De Telegraaf na bevestiging door de bank. De Rabobank vertelt dat de Rabo Scanner vanaf eind 2018 wordt uitgefaseerd. Daar doet de bank vervolgens een jaar over.

De Rabo Scanner is een kaartlezer voor bankpassen van klanten van de Rabobank. Daarmee kunnen zij betalingen en overboekingen verifiëren. Ook is het kastje nodig om de mobiele app te installeren.

Bart Leurs van digitale verandering bij Rabobank zegt tegen De Telegraaf dat online bankieren "net zo veilig" kan zonder een kaartlezer. Daarbij noemt hij vijfcijferige inlogcodes of het gebruiken van een vingerafdrukscanner in een telefoon.

Nieuw inlogsysteem

"Uiteindelijk geven we geen Rabo Scanners meer uit", zegt een woordvoerder van de bank. "Maar er komt een alternatief. Klanten kunnen alsnog veilig inloggen dankzij een nieuw beveiligingssysteem, maar hebben daarvoor simpelweg niet de tussenstap van een kastje nodig."

De woordvoerder verduidelijkt ook de verwarring die is ontstaan wat betreft het gebruik van de Rabo Scanners. "De apparaatjes die in omloop zijn, blijven bruikbaar. We zien wel dat steeds minder mensen er behoefte aan hebben, omdat ze bijvoorbeeld mobiel bankieren."