Democraten in de Verenigde Staten zijn van plan om drieduizend aan Rusland gekoppelde Facebook-advertenties vrij te geven.

De advertenties worden volgens deze week al naar buiten gebracht, schrijft onder meer de Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Dat zou ook later kunnen worden, omdat Facebook en de democraten mogelijk moeten overleggen hoeveel informatie over gebruikers die de advertenties hebben gezien naar buiten mag komen.

Het gaat om de reclames die volgens Facebook door de Russische Internet Research Agency (IRA) zijn gekocht. Dat bedrijf staat bekend als 'trollenfabriek'. De informatie die naar buiten wordt gebracht, bevat plaatjes van de advertenties. Ook worden doelgroepen bekendgemaakt, evenals hoeveel voor de reclames betaald is en hoeveel Facebook-gebruikers ze hebben gezien.

Russische inmenging

De republikeinen hebben hun onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen enkele weken geleden afgerond. Volgens hen was er geen overeenkomst tussen de campagne van Donald Trump en de Russen. De democraten zeiden dat het onderzoek nog lang niet afgerond is.

Facebook gaf het Amerikaanse congres de aan Rusland gelinkte advertenties. Die werden toen niet openbaar gemaakt. In januari liet Facebook al weten niet te kunnen bewijzen of er samenspel tussen het campagneteam van Trump en de Russen is geweest.