Het Amerikaanse internetplatform Snapchat sluit zich aan bij de vrijwillige Europese gedragscode tegen haatboodschappen, terreurpropaganda en andere illegale berichten.

Met de code verbindt het bedrijf zich aan het beoordelen en zo nodig binnen 24 uur verwijderen van 'foute' berichten, filmpjes en foto's. Het vooral onder jongeren populaire techbedrijf wordt het vijfde dat de code tekent. Eerder deden Google, Facebook, Twitter en Microsoft dat al.

De vrijwillige aanpak blijkt te werken, zegt de commissie, want sinds de code in 2016 werd ingevoerd halen de aangesloten techbedrijven 70 procent van haatzaaiende boodschappen weg, het merendeel binnen een etmaal. Brussel roept kleinere bedrijven op zich bij het initiatief aan te sluiten.

Vorige maand stelde de commissie voor ook een gedragscode tegen de verspreiding van nepnieuws en desinformatie in te stellen.

Brussel dreigt met bindende regels als de industrie onvoldoende maatregelen treft om een veilige omgeving voor haar gebruikers te scheppen.