ROTTERDAM - De Rotterdamse politie zet op internet foto's van personen die vorige maand betrokken waren bij de rellen rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Dat meldde korpschef A. Meijboom donderdag.

"Dat we dit op internet zetten, is nieuw. Ik verwacht geen problemen met justitie, anders zouden we hier niet aan beginnen." Meijboom hoopt dat de voetbalgekken zoals hij ze typeert, zichzelf melden om te voorkomen dat hun foto op internet komt.

Aanwijzingen

Politiemensen hebben door vijftig uur beeldmateriaal te ontleden inmiddels 250 elektronische dossiers samengesteld wegens openlijke geweldpleging. 250 dossiers van meelopers zijn nog in de maak, aldus Meijboom. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die aanwijzingen gaven.

Probleem voor de politie is dat de identiteit van veel relschoppers niet bekend is. In eerste instantie wordt binnen het korps Rotterdam-Rijnmond gekeken of agenten iemand herkennen, daarna gaan de foto's naar andere politiekorpsen in Nederland aangezien Feyenoord-fans uit het gehele land komen.

Verder is het de bedoeling op 23 mei in de uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht een aantal foto's van relschoppers te tonen.

Achterover trekken

Eind mei zouden alle foto's dan op internet zijn te zien. Een stellige Meijboom: "We gaan deze groep helemaal achterover trekken."

Doelbewust

De korpschef is niet bang dat foto's van toevallige passanten worden gepubliceerd of dat relschoppers de dans ontspringen door vol te houden dat zij dat niet zijn op de beelden. "De techniek is nu beter dan in 1999 bij de rellen op de Coolsingel. De videoteams hebben doelbewust opnames gemaakt van wat er gebeurde.

Op de Coolsingel was destijds wel cameratoezicht, maar daarmee werden mensen niet gevolgd. Dat is nu dus wel gebeurd."

Niemand aangehouden

Verschil met de rellen van 1999 rond de huldiging van Feyenoord is volgens Meijboom dat dit "zo buitenproportioneel was". Het was de eerste keer dat dat een treincombi zo uit de hand liep, stelt hij vast. De twee treinen met Ajax-supporters werden vernield, maar er is nog niemand voor aangehouden.

"Ik heb tegen Margo Vliegenthart gezegd dat een stuk van de oplossing ligt in het geven van collectieve verantwoordelijkheid. Ben je erbij als zoiets gebeurt, dan heb je pech en zou je wat mij betreft een stadionverbod moeten krijgen. Tenzij je kunt vertellen wie er een zootje van heeft gemaakt." Vliegenthart en haar auditteam voetbalvandalisme zijn bezig met een onderzoeken naar de rellen.

Rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax van 17 april werden al 43 mensen aangehouden. In de weken daarna volgden er nog enkele aanhoudingen. Een man meldde zichzelf wegens een vuurwerkincident waarbij een Rotterdammer zwaar gewond raakte.

Voetbalgekken

Of de agressie was gericht op de politie of op de Ajax-supporters die door de politie werden beschermd, is voor Meijboom de vraag. "Die voetbalgekken hebben er van alles aan gedaan om bij de Ajax-aanhang te komen. Politiemensen hadden echter het gevoel dat het sterk op hen was gericht."