RIJSWIJK - Goedkope hardware, gratis tripjes naar de Verenigde Staten, het leven is prettig als je computerprogrammeur bent in India. In hun zucht om de branche te domineren, proberen giganten als Microsoft en Sun Microsystems de programmeurs voor hun software te winnen.

De jacht is vooral hevig in India, waar volgens schatting meer dan 10 procent van de computerprogrammeurs werkzaam zijn, voor de laagste lonen die in de industrie worden betaald.

"Ze blijven contact met ons zoeken", zegt Shanti Sivakumar, die werkzaam is bij iTech Workshops, dat software ontwikkelt voor de medische- en communicatie-industrie. Het paaien van programmeurs gebeurt in Bangalore, het software-centrum in het zuiden van India, door plezier met werk te verenigen. Microsoft en Sun organiseren dagenlange seminars en maandenlange competities, vermengd met entertainment.

Seminars

In de afgelopen dagen hebben Microsoft, Sun en chipfabrikant Intel seminars gehad. Sun's ' Tech Days' trok 1000 gasten, het Intel Developers Forum 700 en Microsoft's Visual Studio tool show 7.500. Volgens Daniel Ingitaraj van Microsoft stijgt het aantal computerprogrammeurs in India naar 500.000. In de Verenigde Staten zijn dat er in vergelijking 550.000. Een programmeur in India verdient echter maar een schijntje: ongeveer 200 dollar per maand.