AMSTERDAM - Beveiligingsexpert F-Secure heeft tevergeefs geprobeerd een Toyota Prius te besmetten met een virus. F-Secure probeerde het Cabir-virus via de mobiele telefoon het communicatiesysteem van de auto te infecteren.

De beveiligingsexpert deed dit experiment, nadat er geruchten rondgingen dat het Cabir-virus enkele auto's van het merk Lexus had besmet. Wat F-Secure ook probeerde, de auto reageerde niet op het virus.

Veel virusexperts vrezen dat auto's kunnen worden geinfecteerd met virussen doordat er in nieuwe auto's steeds meer geavanceerde boordcomputers komen. In januari kwam het gerucht dat sommige modellen van de Lexus Landcruiser (LX470 en LS430) kwetsbaar zijn voor virussen die verspreid worden via bluetooth van de mobiele telefoon.

Het Cabir-virus infecteert mobieltjes die werken op Symbian. Dit besturingssysteem wordt veel in Nokia-telefoons gebruikt. Cabir is ontwikkeld door een groep van virusbedenkers, die opereert onder de naam Vallez. De groep wil aantonen dat geen enkele techniek betrouwbaar is en bestand tegen hun aanvallen.

Toyota zegt dat de auto niet kon worden besmet met het virus, omdat de auto geen gebruik maakt van het Symbian-besturingssysteem. Voor de test gebruikte F-Secure de Toyota Prius, omdat deze dezelfde communicatiesysteem heeft als de beschreven Lexus Landcruisers.