Een Ierse rechter heeft het verzoek van Facebook afgewezen om een langlopende privacyzaak nog niet door te verwijzen naar het Europese Hof van Justitie. Facebook vroeg de rechtbank afgelopen maandag om uitstel.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechter Caroline Costello. Het Ierse Hooggerechtshof bepaalde in april dat de privacyzaak moet worden behandeld door het Europese Hof, de hoogste Europese rechter.

Facebook zegt dat het om uitstel vroeg om de zaak door te verwijzen omdat het bedrijf tegen de beslissing in beroep wil gaan. Ondanks dat de Ierse rechter dit verzoek heeft afgewezen, laat Facebook weten alsnog in beroep te gaan. De behandeling van de zaak door het Europees Hof wordt hier echter niet door vertraagd, meldt persbureau Reuters.

De privacyzaak loopt al sinds 2013 en werd aangespannen door Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems. Hij startte de zaak destijds om te voorkomen dat het sociale medium gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten verstuurt. 

Ierland

De zaak werd aanvankelijk behandeld in Ierland omdat Facebook daar zijn Europese hoofdkantoor gevestigd heeft. 

Het Ierse Hooggerechtshof bepaalde in oktober al dat het Europees Hof zich over de kwestie moet buigen, maar het verzoek daartoe werd pas in april formeel ingediend, waarna Facebook tot het eind van de maand had om te reageren.

In de uitspraak staat ook dat de zaak al meermaals vertraging heeft opgelopen, waarbij wordt gesuggereerd dat Facebook daar bewust op heeft aangestuurd.