Facebook heeft 'Clear History' aangekondigd, een nieuwe privacy-instelling die gebruikers laat zien welke internetgeschiedenis het sociale medium bijhoudt. Ook kunnen zij die data bij Facebook wissen.

Dat maakte Facebook-oprichter Mark Zuckerberg bekend op de ontwikkelaarsconferentie F8 van Facebook in San Jose.

"Er is veel gebeurd dit jaar, en we hebben nog maar vier maanden gehad", zei Zuckerberg. "Het is niet makkelijk geweest voor ontwikkelaars. We hebben gezien dat mensen Facebook hebben geprobeerd te misbruiken. We werken eraan het te verbeteren."

Volgens Zuckerberg vroegen veel mensen naar een manier om te zien welke data Facebook over hen verzamelt. In de toekomst gaat Facebook tonen op welke sites en in welke apps Facebook de gebruiker heeft gevolgd. Met onder meer de zogenoemde Facebook-pixel kan Facebook nu precies zien welke sites gebruikers bezoeken, maar dat overzicht was voor gebruikers nooit in te zien.

Gebruikers kunnen die gedragsdata in het vervolg zelf verwijderen. "Hierdoor wordt de gebruikerservaring mogelijk wel minder", zei Zuckerberg. Facebook baseert onder meer de inrichting van de nieuwsfeed en ook de advertenties op het sociale netwerk op het surfgedrag van gebruikers. Het is niet duidelijk wanneer de optie wordt toegevoegd, Facebook spreekt van "over enkele maanden".

Zuckerberg zegt van zijn verhoor bij het Amerikaanse Congres te hebben geleerd dat Facebook duidelijker moet zijn over opgeslagen data. "We vinden dat gebruikers hier meer inzicht en controle in moeten hebben."

Facebook Dating

Gebruikers op Facebook kunnen ervoor kiezen een datingprofiel aan te maken. Dat profiel is alleen te zien voor niet-bevriende mensen die ook zo'n datingprofiel hebben aangemaakt.

Facebook koppelt mensen aan anderen via een aantal opgegeven voorkeuren en interesses. Het is niet bekend wanneer de optie wordt uitgerold.

Instagram en WhatsApp

Zuckerberg kondigde verder veranderingen aan voor andere apps. Op Instagram wordt onder meer het Ontdek-scherm vernieuwd en wordt videochatten voor groepen aan de app toegevoegd. Dat gebeurt "in de komende maanden". Ook berichtendienst WhatsApp krijgt die mogelijkheid.

Daarnaast kondigde Zuckerberg augmented reality-effecten aan in Instagram. Die worden ook toegevoegd aan de Messenger-app. Instagram verbetert zijn reactiefilter om pestgedrag tegen te gaan. Het filter herkent onder meer "bedreigingen en vervelend commentaar op het uiterlijk".

Zuckerberg maakte bekend dat 450 miljoen mensen WhatsApp Status elke dag gebruiken. In november 2017 waren dat er nog 300 miljoen per dag.

Tijdens de presentatie bedankte Zuckerberg de op dinsdag vertrokken WhatsApp-oprichter Jan Koum voor zijn inzet en bijdrage aan de app. De Facebook-baas zegt Koum "enorm dankbaar" te zijn, onder meer voor het toevoegen van beveiligde chats aan WhatsApp.

Ook maakte Zuckerberg bekend dat de losstaande VR-bril Oculus Go direct te bestellen is.