Een ongeautoriseerde kopie van het in 2013 gestopte sociale netwerk Hyves kwam dinsdag online, maar werd na een hack enkele uren later offline gehaald.

De site Hyven.nl heeft deels het uiterlijk van Hyves.nl. Dat Nederlandse sociale netwerk werd eind 2013 na dalende bezoekcijfers door eigenaar Telegraaf Media Group (TMG) offline gehaald.

Hyven.nl staat los van TMG, en heeft ook geen toestemming van de uitgever om het merkrecht of het uiterlijk van Hyves te gebruiken.

TMG zegt desgevraagd dat sites die gebruikmaken van het woord- en beeldmerk van Hyves daarop geattendeerd worden. De uitgever heeft dat inmiddels bij drie andere Hyves-initiatieven gedaan en zoekt dinsdag of woensdag contact met de eigenaren van Hyven.nl.

De eerder gelanceerde Hyves-kopie hyvesbook.nl meldt dat het op aandringen van TMG heeft moeten stoppen met de site.

Gehackt

De beveiliging van Hyven.nl bleek dinsdagmiddag niet op orde. Door kwetsbaarheden konden hackers bijvoorbeeld relatief eenvoudig inloggegevens bekijken, of de site op andere manieren manipuleren.

Dat gebeurde aan het eind van de middag, toen een hacker elke link naar elk Hyven-profiel liet doorverwijzen naar een pornowebsite. Rond 16:30 uur werd de site volledig offline gehaald.