DEN HAAG/UTRECHT - Auteursrechtenorganisatie Brein eist in een kort geding tegen vijf internetproviders de gegevens van hun klanten die veel illegale muziekbestanden op internet aanbieden. De vijf grootste consumentenproviders Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali hebben een dagvaarding ontvangen, bevestigde directeur T. Kuik van Brein woensdag.

De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) wil in totaal 42 mensen vervolgen wegens hun illegale muziekaanbod op internet. Brein heeft alleen de ip-nummers van de overtreders en daarom is de internetaanbieders om de naam- en adresgegevens gevraagd.

De providers weigeren die gegevens om privacyredenen af te staan en daarom meent de stichting dat het kort geding noodzakelijk is. De rechtszaak dient op 16 juni in Utrecht.

Kuik is overtuigd van zijn gelijk. "Er is duidelijk sprake van inbreuk op het auteursrecht. Deze mensen hebben de kans gehad om met ons te schikken. In een civiele procedure hebben wij recht op die gegevens", verklaarde hij woensdag.

In april kondigde Brein de acties aan. Zeven internetters hadden hun zaak op dat moment al geschikt voor gemiddeld 2100 euro.