Duizenden Russen zijn in Moskou de straat op gegaan om te demonstreren tegen de blokkade van de berichtenapp Telegram.

Volgens Russische media trok de betoging zo'n 7.000 tot 12.000 mensen. Zij protesteerden door slogans tegen president Vladimir Poetin te scanderen en papieren vliegtuigjes te gooien, een verwijzing naar het logo van Telegram.

"Het regime van Poetin heeft de oorlog verklaard aan het internet en de vrije samenleving. Dus we moeten Telegram hier wel steunen", zei een betoger.

Rusland probeert Telegram sinds deze maand te blokkeren. Een Russische rechter besloot daartoe op aandringen van de Russische telecomwaakhond. Die wil dat Telegram de autoriteiten inzicht geeft in versleutelde berichten.

Telegram weigerde daaraan mee te werken, waarop de Russische overheid miljoenen IP-adressen blokkeerde. Niet alleen Telegram werd daardoor onbereikbaar, maar ook andere internetdiensten.

Ook de Russische oppositieleider Alexei Navalny nam deel aan de protesten. In een toespraak riep hij op tot internetvrijheid.

Omzeilen

Met een proxy- of VPN-dienst kunnen inwoners van Rusland de blokkade omzeilen. Met zo'n dienst kunnen zij via een server in het buitenland, waar het verbod niet geldt, alsnog verbinding maken met de chatapp. De Russische telecomwaakhond kondigde eerder deze maand een onderzoek naar deze omzeiling aan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!