AMSTERDAM - Bijna 80 procent van alle Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft ooit wel eens gebruik gemaakt van het internet. 70 procent daarvan zegt de afgelopen week nog online te zijn geweest. Dit blijkt uit de Internetmonitor, een onderzoek dat sinds 1995 door Trendbox wordt uitgevoerd.

Via het web boodschappen doen en bankieren worden als toepassingen steeds populairder.

Iets meer dan tien jaar geleden werd internet gebruikt door slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking. Internetters van het eerste uur waren voornamelijk mannen, jongeren, hoger opgeleiden en inwoners van de Randstad. Een selecte groep dus die geen representatieve afspiegeling vormde van de maatschappij.

Inmiddels lijkt het profiel van de online populatie steeds beter op de echte samenleving. Ouderen en vrouwen in het bijzonder hebben de laatste jaren in rap tempo een inhaalslag gemaakt.

Was in 1995 slechts een enkele 65-plusser online te vinden, nu is 30 procent van de senioren minimaal eenmaal per week op het wereldwijde web te vinden. Van de jongeren is tegenwoordig vrijwel iedereen online, maar deze generatie was daar altijd al goed vertegenwoordigd. In 2005 zegt slechts 1 procent van alle 16-25 jarigen nog nooit van het internet gebruik gemaakt te hebben, terwijl 93 procent aangeeft de afgelopen week tijd op het internet te hebben doorgebracht.