Google start woensdag met de uitrol van de vernieuwde desktopversie voor e-maildienst Gmail.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn blog. Gebruikers kunnen de vernieuwde versie uitproberen door op desktop via het tandwiel op 'Probeer de nieuwe Gmail' te klikken.

In het vernieuwde ontwerp geeft Google gebruikers van zijn e-maildienst de mogelijkheid om snel berichten te archiveren, verwijderen, als gelezen te markeren en 'snoozen'. Met de snoozefunctie verdwijnt een e-mail tijdelijk uit de inbox, om op een later moment weer tevoorschijn te komen.

Ook kan Gmail zijn gebruikers eraan herinneren dat zij wel een mail hebben verstuurd, maar nog geen reactie hebben gehad. Dat moet op termijn zorgen voor minder onbeantwoorde mailtjes. Andersom werkt ook; de dienst herinnert gebruikers dan aan mailtjes waar zij nog niet op gereageerd hebben.

Mensen die in het Engels mailen, kunnen met de nieuwe functie ook gebruikmaken van 'smart reply'. Daarmee geeft Google antwoordsuggesties, gebaseerd op de inhoud van je ontvangen mail. Tot slot biedt de e-maildienst nieuwe functies om ongewenste e-mails en spam tegen te gaan.

De vernieuwde Gmail wordt gefaseerd uitgerold en is daardoor niet direct voor alle gebruikers in te schakelen. Wanneer het nieuwe ontwerp voor alle gebruikers beschikbaar is, is niet duidelijk.