Voor het eerst heeft Facebook een handboek online gezet, waarin staat welke berichten niet welkom zijn op het sociale netwerk.

Facebook gebruikte al algemene richtlijnen om grenzen voor gebruikers te markeren, maar in de gepubliceerde 'Richtlijnen voor de community' gaat het bedrijf daar verder op in.

De Nederlandse richtlijnen bestaan uit in totaal 22 pagina's. Daarin wordt onder meer uitleg geboden rondom regels op het gebied van geweld, veiligheid, aanstootgevende inhoud en integriteit en authenticiteit. Binnen de categorieën wordt onderscheid gemaakt hoe Facebook met zulke berichten omgaat.

In het geval van geweld wordt bijvoorbeeld een lange lijst getoond met soorten berichten die gebruikers niet mogen plaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om "geloofwaardige beweringen om geweld te plegen tegen een persoon, een groep mensen of een plaats".

Als Facebook denkt dat er een reële kans is dat iemand fysiek geweld kan plegen, wordt een account verwijderd en schakelt het bedrijf de autoriteiten in.

Grenzen

Volgens Facebooks Monika Bickert zijn de richtlijnen opgesteld zodat mensen begrijpen waar het bedrijf grenzen stelt bij onderwerpen waar meer nuance is vereist. Het bedrijf geeft mensen voortaan ook de mogelijkheid om tegen beslissingen van Facebook in te gaan.

Het bedrijf heeft wereldwijd volgens Bloomberg 7.500 moderatoren. Afgelopen weekend schreef de Volkskrant dat het Nederlandse team bestaat uit vijf tot acht personen. Zij verwerken dagelijks zo'n achtduizend meldingen van haatberichten.