
Kogan: 'Gelekte Facebook-data waardeloos voor politieke advertenties'
Dat zei de onderzoeker dinsdag tijdens een hoorzitting bij het Britse parlement.
Kogan verzamelde met zijn app 'thisisyourdigitallife' voor academische doeleinden gegevens van Facebook-gebruikers. In 2014 ging hij met zijn bedrijf Global Science Research (GSR) in zee met SCL Elections, het moederbedrijf van Cambridge Analytica.
De Facebook-data die het bedrijf vervolgens in handen kreeg, zijn volgens Kogan totaal onbruikbaar voor gerichte politieke advertenties. "Als het einddoel Facebook-reclames was, zijn de data zeer ongeschikt", verklaarde hij.
"In plaats daarvan zou je het Facebook-advertentieplatform kunnen gebruiken om mensen te bereiken." Met dit platform kunnen adverteerders, op basis van door Facebook verzamelde en toegekende eigenschappen, mensen gericht benaderen.
Psychologische profielen
Kogan illustreerde wel een scenario waarbij de data gebruikt zouden kunnen zijn om mensen op basis van psychologische profielen te banderen, maar noemde die manier "enorm omslachtig".
In het voorbeeld stelde hij een scenario voor waarbij een bedrijf alleen extraverte mensen wil benaderen. "Dan zou je onder tienduizend mensen een enquête kunnen houden om te bepalen hoe introvert of extravert ze zijn", zei hij. "Vervolgens verzamel je de e-mailadressen van de tweeduizend meest extraverte mensen. Facebook biedt een optie om die e-mailadressen te uploaden en op basis daarvan een groter publiek te vinden dat op deze mensen lijkt."
Naast dat deze methode volgens Kogan "omslachtig" is, bevatten de data volgens hem ook veel ruis. Daarom is deze methode volgens hem uiteindelijk "tijdsverspilling".
Ontvangers
De gegevens die Kogan met zijn app verzamelde, zijn in totaal met vier partijen gedeeld. Het moederbedrijf van Cambridge Analytica kreeg volgens de onderzoeker een "beperkt" deel van de data in handen.
Daarnaast deelde Kogan de ruwe Facebook-data met Eunoia, het bedrijf van klokkenluider Christopher Wylie. Ook deelde hij anonieme data met de universiteit van Cambridge en de universiteit van Toronto.
Of het moederbedrijf van Cambridge Analytica de gegevens in 2014 specifiek voor politieke advertenties wilde verzamelen, is onduidelijk. Volgens Kogan kwam dat onderwerp destijds niet ter sprake.