Internetaanbieder XS4ALL voegt een malwarefilter toe aan het netwerk. Daarmee moeten klanten beter beschermd worden tegen malware als phishingmails en ransomware.

Dat maakt XS4ALL dinsdag bekend.

Klanten moeten het filter zelf activeren. Alle apparaten die zijn aangesloten op het FRITZ!Box-modem van de provider zijn vervolgens automatisch "beter beveiligd". Dat geldt voor de computer, maar bijvoorbeeld ook voor slimme lampen en aangesloten camera's.

Het filter werkt omdat het een lijst met schadelijke IP-adressen en netwerknamen blokkeert. Die lijst beheert XS4ALL en wordt aangevuld als er nieuwe namen of adressen worden ontdekt.

XS4ALL zegt zijn klanten met het malwarefilter te willen beschermen tegen kwaadaardige software. Daarmee wordt gedoeld op onder meer virussen, spyware en ransomware. Ook moet het filter linkjes in phishingmails blokkeren.

Malware

Kwaadwillenden maken vaak misbruik van malware. Door een schadelijk stukje code te installeren, proberen ze informatie van mensen te stelen of geld van gebruikers af te nemen.

Klanten moeten het filter zelf inschakelen. XS4ALL vindt dat mensen zelf de keuze moeten maken een deel van het internetverkeer te blokkeren. Gefilterde websites zijn niet langer te bezoeken.

Vorige week zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat Nederlandse bedrijven zich beter moeten wapenen tegen cyberaanvallen. In een nieuwe wet moet worden vastgelegd dat bedrijven die zorgen voor onder meer telecom "100 procent goed beveiligd zijn".