In Capelle aan den IJssel stopt VodafoneZiggo vanaf dinsdag met het aanbieden van analoge tv. De komende twee jaar volgt de rest van het land.

De NOS schrijft dat het kabelbedrijf de eerste gemeenten van het analoge tv-signaal heeft afgesloten. De klanten in en rond Capelle aan den IJssel kunnen in het vervolg alleen nog digitaal televisie kijken.

De verandering werd begin maart aangekondigd. In december zei VodafoneZiggo-directeur Jeroen Hoencamp dat het bedrijf aan nog 300.000 tot 400.000 Nederlandse huishoudens analoge tv of radio aanbiedt. De meeste mensen zijn al over op digitaal kijken en luisteren.

Klanten van VodafoneZiggo gaan niet extra betalen voor de overstap naar digitaal. Ze krijgen er ook extra zenders bij. Het bedrijf laat het klanten vanzelf weten als ze moeten overstappen. Op de website van Ziggo is per postcode te zien wanneer dat gebeurt.

Mensen die overstappen, krijgen van het bedrijf een gratis decoder. Voor een extra model moet 29,95 euro worden betaald.

Verbeterd signaal

Televisiekijken via een digitaal signaal zorgt over het algemeen voor een betere beeldkwaliteit. Daarnaast biedt het meer mogelijkheden voor interactieve tv en internetdiensten.

Voor VodafoneZiggo is het uitfaseren van het analoge signaal ook een manier om kosten te besparen op het in de lucht houden van het signaal. Verder kan de bandbreedte die vrijkomt worden gebruikt voor andere diensten en snellere verbindingen.