YouTube heeft in de laatste drie maanden van 2017 meer dan acht miljoen filmpjes wereldwijd verwijderd. De video's voldeden niet aan de regels van de site. 

Het ging vooral om spam en porno. Het is de eerste keer dat YouTube met zulke cijfers komt. YouTube houdt niet bij hoeveel verwijderde filmpjes uit Nederland kwamen.

Om foute video's op te sporen en te verwijderen, maakt YouTube gebruik van kunstmatige intelligentie. In de laatste drie maanden van vorig jaar werden 6,7 miljoen filmpjes eerst door zo'n slim systeem gerapporteerd, in plaats van een mens.

De slimme software zorgde ervoor dat driekwart van die video's verwijderd was voordat iemand ze kon zien.

Extremisme

Meer dan de helft van de filmpjes die oproepen tot gewelddadig extremisme was maximaal tien keer bekeken toen ze werden gewist. Begin 2017 gold dat voor slechts 8 procent van al die filmpjes.

De videodienst, een dochter van Google, wil voortaan elk kwartaal naar buiten brengen hoeveel er wordt verwijderd. YouTube wil later ook bijhouden hoeveel opmerkingen onder filmpjes zijn verwijderd en hoe lang het duurde voor iets verwijderd werd. Gebruikers kunnen straks zien wat YouTube heeft gedaan met video's die ze hebben aangemeld.

Elke minuut wordt meer dan 400 uur aan video geüpload door een miljard gebruikers. Het is niet bekend hoeveel video's in totaal online staan.