Verschillende IP-adressen van Google-diensten zijn in Rusland door telecomwaakhond Roskomnadzor geblokkeerd, omdat chat-app Telegram via die adressen in het land beschikbaar was.

Dat meldt TechCrunch.

Telegram werd eerder in april op last van een rechtbank geblokkeerd in Rusland, omdat de chatdienst geen decryptiesleutel aan beveiligingsdiensten wilde leveren. De diensten hoopten zo mee te kunnen lezen met versleutelde gesprekken.

Bijna 18 miljoen IP-adressen zouden zijn geblokkeerd in Rusland, zodat gebruikers geen toegang meer tot Telegram kunnen krijgen. Daardoor zijn ook andere diensten onbereikbaar geworden.

Google

Google heeft aan TechCrunch laten weten dat sommige diensten van het bedrijf last ondervinden van de blokkade. Zo zijn de zoekmachine, Gmail en pushmeldingen van Android-apps niet altijd beschikbaar.

"Een aantal gebruikers in Rusland heeft geen toegang tot sommige diensten van Google", mailde een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens Roskomnadzor heeft Google niet aan de eisen van de rechtbank voldaan, door toegang tot Telegram via zijn IP-adressen toe te staan. "Vandaar zijn een aantal IP-adressen van Google geblokkeerd."

Telegram-oprichter Pavel Durov zegt nauwelijks een daling te zien onder Russische Telegram-gebruikers na de blokkade. Dat komt omdat mensen gebruikmaken van proxy's en VPN-diensten. Durov zegt gebruik te maken van clouddiensten van derden "om de dienst actief te houden voor onze gebruikers".