AMSTERDAM - Het is tegenwoordig een kwestie van tijd wanneer een beveiligd bestandsformaat wordt gekraakt. Nu is ook de Playstation Portable (PSP) aan de beurt. Hackers zijn erin geslaagd om spellen te kopieren van de beveiligde disc, UMD (Universal Media Disc), naar een ISO-formaat, zo meldt The Register.

Drie spellen zijn inmiddels op het internet verschenen: Pure, Ridge Races en Vampire Chronicles: The Chaos Tower. De hackers lopen nu wel tegen een ander probleem op. De beveiligde disc is 'read only'. Dat betekent dat de spellen niet kunnen worden geschreven op de disc.

Echter de PSP heeft ook een Memory Stick-ingang. De mogelijkheid bestaat dat de hackers erin slagen om de spellen te uploaden naar de spelcomputer via deze ingang.

De PSP zal op 1 september 2005 verkrijgbaar zijn in Europa. In maart werd de lancering van de nieuwe spelcomputer in Europa uitgesteld. Het concern vreesde dat het niet aan de grote vraag kon worden voldaan. In de Verenigde Staten werd de PSP op 24 maart in de winkels geintroduceerd. In Japan kon vorig jaar december de PSP al worden verkocht.