UTRECHT - De opvoeding van een kind kan niet meer zonder een computer met internet. Althans, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beschouwt een pc met toegang tot het 'world wide web' als een basisbehoefte in een gezin met kinderen vanaf zes jaar.

"Bij minima gaan we uit van een zeer eenvoudige computer en dagelijks eventjes internetten. Daarmee omgaan hoort tegenwoordig nou eenmaal bij de ontwikkeling van kinderen. In het onderwijs is de computer vrijwel onmisbaar", aldus een woordvoerster van het Nibud dinsdag.

Uit onderzoek van het voorlichtingsinstituut in opdracht van de Sociale Alliantie, bleek dinsdag juist dat minima elke maand te weinig overhouden om de eindjes aan elkaar te knopen. Volgens de Nibud-zegsvrouw betekent dit absoluut niet dat de minima wel kunnen bezuinigen op een relatief kostbare uitgave als een computer en een internetaansluiting. "Het is een onderdeel van de schoolkosten."

Vooral scholieren in het voortgezet onderwijs hebben thuis een pc nodig voor het maken van werkstukken en het opzoeken van informatie op het web. Voor kinderen op de basisschool is het ook steeds gangbaarder dat zij thuis al over een computer kunnen beschikken om te wennen.

De maandelijkse kosten voor een computer heeft het Nibud voor minima berekend op 27,95 euro. Met een kind van zes tot twaalf jaar komt daarbij nog 13,47 euro voor het internetten en per kind in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar 26,94 euro.