DEN HAAG - Enige honderden scholen zijn nog niet aangesloten op Kennisnet, het netwerk dat alle scholen in Nederland moet verbinden. Minister Hermans van Onderwijs erkende woensdag in de Tweede Kamer dat 370 scholen in het basisonderwijs en vijftig in het voortgezet onderwijs nog geen verbinding hebben.
Kennisnet

Twee weken geleden liet de bewindsman weten dat met de aansluiting van een basisschool in Bleiswijk de laatste van 11.000 onderwijsinstellingen zou zijn aangesloten. Het Kamerlid Lambrechts (D66) vindt dat Hermans daarmee een valse voorstelling van zaken had gegeven.

Volgens Hermans hebben alle scholen die halverwege dit jaar een aansluiting wilden die nu ook. De 420 scholen die nog niet zijn verbonden, krijgen die verbinding later omdat de school dat wil, de school verhuist, de server nog niet klaar is of om andere redenen. Lambrechts constateerde echter dat tenminste zes scholen in de regio Den Bosch niet in die categorie vallen en desondanks geen verbinding hebben. Zij vond dat Hermans enige weken geleden ten onrechte een feestje had gevierd en gewag had gemaakt van een prestatie van formaat.

Rafelig

Volgens haar is het werk van nl.tree, het samenwerkingsverband van kabelbedrijven dat de aansluiting tot stand heeft gebracht, nog lang niet af. Bovendien zou 40 procent van de scholen de aansluiting met Kennisnet niet daadwerkelijk gebruiken. "Daar gebeurt achter de voordeur niets", aldus Lambrechts die in dit verband sprak van een 'rafelige rand'.

In twee jaar hebben bijna twee miljoen scholieren toegang tot Kennisnet gekregen. Het net wordt dagelijks bezocht door ruim .000 mensen. Zij raadplegen elk gemiddeld 10 pagina's. Voor de aansluiting van de scholen op Kennisnet en het gebruik van het netwerk heeft het ministerie in totaal ruim 180 miljoen euro uitgetrokken.