RIJSWIJK - In Japan zijn vanaf komende vrijdag robotjes te koop die elektronische apparaten in huis kunnen bedienen. Ze worden bestuurd via mobiele telefoons. Dat meldden vier fabrikanten van de robots woensdag.

De robot die de codenaam FII-RII draagt is zestien centimeter hoog en en lijkt op R2D2 uit Star Wars. Hij staat in verbinding met de pc en kan via een gsm verstuurde opdrachten uitvoeren. FII-RII is gespecialiseerd in het aan- en uitzetten van apparaten. Ook heeft de robot een digitaal cameraatje waarmee hij zijn baasje foto's kan sturen, van bijvoorbeeld de hond of kat die alleen thuiszitten.

Volgens een van de deelnemende fabrikanten, speelgoedfabrikant Takara, zullen de eerste 800 stuks 168 euro kosten. Vanaf augustus wordt de prijs 211 euro.

Japanse bedrijven proberen al een tijdje huis-, tuin- en keukenrobots op de markt te brengen. Sony was al eerder succesvol met robothond Aibo, waarvan er wereldwijd zo'n 100.000 zijn verkocht. Honda is bezig met een humanoïde robot, Asimo, die straks als hulpje in de huishouding dienst moet doen.