AMSTERDAM - Google is met een nieuwe dienst, genaamd Google Web Accelerator, begonnen. Internetters kunnen een plugin downloaden waardoor een bestaande internetverbinding voortaan via de servers van het bedrijf wordt gerout. Hierdoor laden webpagina's sneller.

Webpagia's worden opgeslagen in het Google Web Accelerator cache-geheugen, waardoor de zoekmachine alleen maar recente wijzigingen van een gewenste pagina hoeft te downloaden. De plugin houdt daarnaast de bewegingen van de muis in de gaten en voorspelt welke hyperlinks aangeklikt gaan worden. Hierdoor worden pagina's alvast geladen.

Niet alle webpagina's worden versneld geopend. Vanuit veiligheidsoverwegingen worden pagina's met het https- protocol niet versneld. Daarnaast versnelt de accelerator alleen webpagina's en niet het downloaden van bijvoorbeeld mp3- en filmbestanden.

Privacy

Google benadrukt op de helppagina dat het bedrijf zorgvuldig omgaat met de privacy van gebruikers. Het bedrijf ontvangt verzoeken van pagina's samen met informatie zoals tijd en datum, het ip-adres van de computer en informatie over de internetconnectie. Volgens het bedrijf komt de informatie grotendeels overeen met die momenteel ook naar de ISP van de gebruiker wordt verzonden.

Na het downloaden van de plugin worden openstaande internetbrowsers gesloten. Voortaan verschijnt bovenin de browser een icoontje van de Web Accelerator. Daarbij wordt aangegeven hoeveel seconden of minuten 'bespaard' zijn door de plugin.