Frankrijk komt voor interne overheidscommunicatie met zijn eigen chatapp als alternatief voor de versleutelde berichtendienst WhatsApp.

Dat meldt persbureau Reuters. De app moet de aankomende zomer binnen de hele Franse overheid verplicht worden.

Frankrijk is bang dat buitenlandse mogendheden WhatsApp gebruiken om op topambtenaren te spioneren. De ambtenaren hebben door opgelegde beveiligingsbeperkingen niet de mogelijkheid om de populaire berichtenapps WhatsApp en Telegram te gebruiken.

Berichten die via WhatsApp verstuurd worden, zijn van verzender tot ontvanger versleuteld. Zelfs Facebook, eigenaar van WhatsApp, kan de inhoud van de berichten niet meelezen. Wel kan het bedrijf analyses maken over wie met wie communiceert.

"We hebben een berichtendienst nodig waarbij de berichten niet worden versleuteld door de Verenigde Staten of Rusland", zegt een woordvoerder. Met Rusland verwijst zij naar Telegram, een Russische berichtenapp die ook de optie biedt om berichten volledig te versleutelen.

De berichtenapp wordt momenteel getest door ongeveer twintig medewerkers van de Franse overheid. Mogelijk wordt de app later ook beschikbaar gesteld aan burgers. De woordvoerder wilde niet zeggen wat de naam van de app is.

Protocol

De Franse berichtenapp is gebaseerd op een gratis te gebruiken protocol om berichten van zender naar ontvanger te versleutelen. Om welk protocol het gaat, wilde een woordvoerder van de Franse overheid niet zeggen.

WhatsApp gebruikt voor zijn versleuteling hetzelfde protocol als de berichtendienst Signal. Telegram, dat in de clinch ligt met de Russische autoriteiten, gebruikt zijn eigen versleutelmethode.