Investeerders zijn kritisch over de bedrijfsstructuur van Facebook, waarbij CEO Mark Zuckerberg door het ontbreken van een onafhankelijk president-commissaris praktisch onaantastbaar is.

"In wezen hoeft meneer Zuckerberg zich aan niemand te verantwoorden. Niet aan de raad van bestuur en niet aan de aandeelhouders", zegt de penningmeester van de Amerikaanse staat Illinois, die investeringen in Facebook heeft, tegen de Financial Times.

"Zuckerberg is op dit moment eigen baas en dat werkt niet", aldus de penningmeester. Sommige grote bedrijven hebben een onafhankelijke president-commissaris, waaraan de CEO verantwoording moet afleggen.

De positie van Zuckerberg is in opspraak gekomen na het grote dataschandaal rond het bedrijf Cambridge Analytica. Zuckerberg maakte al meermaals zijn excuses voor de datadiefstal, onder meer tijdens een verhoor van het Amerikaans Congres.

Zuckerberg machtig

Senatoren en congresleden vroegen Zuckerberg ook al naar zijn onaantastbare positie binnen het bedrijf, dat hij in 2004 startte toen hij op de universiteit zat. Sindsdien is Zuckerberg zowel de CEO als de president-commissaris van het bedrijf.

Zuckerberg heeft een stemrecht van 60 procent, terwijl hij maar 14 procent van de aandelen van het bedrijf heeft. De CEO verdedigt dat door te wijzen op zijn eigen stabiele langetermijnbelang, tegenover het kortetermijnbelang van beleggers. Die beleggers vrezen na de schandalen echter voor overheidsbemoeienis, en zien in een onafhankelijke commissaris een oplossing.

Facebook kreeg na het dataschandaal een flinke tik op de beurs, en raakte de afgelopen maand zo'n 10 procent van zijn beurswaarde kwijt. Zuckerberg zei dat Facebook mogelijk jaren nodig heeft om de problemen op te lossen.

Ook voor het dataschandaal werd er al getwijfeld aan de positie van Zuckerberg. Facebook kwam de afgelopen jaren al meermaals negatief in het nieuws vanwege nepnieuws en misbruik om verkiezingen te beïnvloeden.