Het Chinese sociale netwerk Sina Weibo is een opschooncampagne gestart, waarbij homoseksuele en gewelddadige content zal worden verwijderd.

De opschoonactie zal drie maanden in beslag nemen, aldus het techbedrijf in een bericht aan gebruikers. De actie wordt uitgevoerd om "te voldoen aan de zakelijke verantwoordelijkheid" die in China wordt vereist.

Volgens Weibo zal vooral worden gekeken naar cartoons, afbeeldingen en korte video's die te maken hebben met pornografie, geweld en homoseksualiteit. Er zouden al meer dan 50.000 berichten zijn verwijderd die hieraan voldoen. Daarnaast zijn 108 accounts verwijderd.

Hashtag

Het initiatief heeft tot frustratie van veel Weibo-gebruikers geleid, waardoor de hashtag 'Ik ben gay' trending werd op het sociale netwerk. Sommige van de berichten onder de hashtag werden vrijwel meteen verwijderd om te voldoen aan de opschoonactie.

Eerder deze week moest de Chinese nieuwssite Toutiao een moppen-app verwijderen, omdat hij volgens een waakhond "vunzige en ongepaste content" bevat.