LONDEN - In 2007 zijn er in West-Europa evenveel mobiele telefoons in gebruik als er mensen zijn. De zogenoemde penetratiegraad van mobiele telefonie stijgt van 90 procent nu tot 100 procent. Het hoeft echter niet te betekenen dat ook iedereen daadwerkelijk een mobieltje heeft, maar een persoon kan meer telefoons of telefoonkaarten bezitten.

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van het bureau Analysys Research. In landen als Frankrijk en Duitsland hebben operators de mogelijkheid om met vooruitbetaalde telefoonkaarten marktaandeel te winnen. Maar ze moeten wel de winstgevendheid in de gaten houden, zo blijkt uit het rapport.

In landen als Groot-Brittannië, Italië en Zweden zijn al evenveel mobiele telefoons als mensen. Telefoonbedrijven kunnen in die landen hun winst verhogen door klanten weg te lokken bij andere bedrijven. Verder moeten ze hun klanten ervan weten te overtuigen om hun telefoon vaker te gebruiken.

Het bureau verwacht dat de gemiddelde omzetgroei in de mobiele branche tussen 2004 en 2007 uitkomt op 9 procent per jaar. Dat stevige groeicijfer is vooral te danken aan de opkomst van videotelefonie en het gebruik van het mobieltje voor dataverkeer.