Een rechtbank in Rusland heeft bevolen dat toegang tot Telegram vanuit het land moet worden geblokkeerd.

Dat schrijft het Russische staatsbureau TASS, schrijft Reuters.

De telecomwaakhond Roskomnadzor vroeg de rechtbank in Moskou een week geleden om de chat-app te blokkeren voor Russische gebruikers. 

Dat deed de toezichthouder, omdat Telegram niet wilde meewerken aan een verzoek van veiligheidsdiensten om een decryptiesleutel te leveren. Daarmee krijgen instanties toegang tot berichten van gebruikers die versleuteld zijn verzonden.

Telegram-oprichter Pavel Durov is het niet eens met het besluit en laat het er niet bij zitten. Hij zegt dat de Telegram-app ingebouwde systemen zal gebruiken om de blokkade te omzeilen. Durov kan echter niet garanderen dat gebruikers allemaal toegang tot de app behouden.

Versleuteling

De topman wilde eerder al geen gehoor geven aan het verzoek van de veiligheidsdiensten. Hen een decryptiesleutel aanbieden is volgens hem niet alleen in strijd met de grondwet, ook zou het technisch niet haalbaar zijn.

In Rusland telt Telegram zo'n 9,5 miljoen gebruikers. Wereldwijd zijn dat er 200 miljoen. De chat-app staat bekend als een veelgebruikt programma onder terroristen. Ze gebruiken de dienst om versleutelde berichten te versturen, zodat diensten niet mee kunnen lezen.