Ruim tienduizend Nederlanders hebben hun Facebook-accounts woensdagavond verwijderd of gedeactiveerd na een oproep van televisiepresentator Arjen Lubach.

Dat blijkt uit een steekproef van NU.nl.

Bij het Facebook-evenement, een initiatief van het programma Zondag met Lubach, stelde de programmamaker voor woensdag om 20.00 uur massaal Facebook-accounts te verwijderen. Ruim dertigduizend mensen sloten zich hierbij aan.

NU.nl checkte van ruim 8.200 van de aanmelders of het profiel donderdagochtend nog bestond. Bij meer dan 2.800 profielen bleek dit niet het geval, oftewel 34 procent. Omgerekend naar de ruim dertigduizend aanmelders, zou het daarom gaan om meer dan tienduizend verwijderde accounts.

Arjen Lubach laat in een reactie weten blij te zijn dat het verhaal van Zondag met Lubach "zoveel heeft losgemaakt bij zoveel mensen". "Het aantal opzeggers is natuurlijk ook weer niet zo hoog dat Zuckerberg er wakker van zal liggen, maar dat wisten we van tevoren. Dat geeft niks. De discussie is losgebarsten en daar gaat het om. Ik vind het leuk dat er zoveel mensen voor te porren waren."

Nederland telt in totaal 9,7 miljoen Facebook-gebruikers. Mogelijk hebben nog meer Nederlanders hun profiel verwijderd zonder zich aan te melden voor het evenement van Lubach. Een woordvoerder van Facebook kan niet zeggen hoeveel Nederlandse accounts er op woensdagavond precies zijn gewist.

Datamisbruik

Aanleiding voor het evenement was het datamisbruikschandaal rondom Cambridge Analytica, waarin Facebook op dit moment is verwikkeld. Daaruit bleek dat persoonsgegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers zonder goedkeuring zijn gebruikt voor politieke reclame. Daar waren ook negentigduizend Nederlanders bij betrokken.

Lubach startte zijn actie tegen Facebook vanwege de manier waarop het bedrijf met persoonlijke gegevens van gebruikers omgaat. Ook hekelt hij de verspreiding van nepnieuws op het platform.

Zuckerberg-verhoren

Facebook-directeur Mark Zuckerberg bood de afgelopen weken meermaals zijn excuses aan voor het datamisbruik. Deze week legde hij verklaringen af voor de Amerikaanse Senaat over het datamisbruik door Cambridge Analytica en kritiek over privacyschending.

Zuckerberg zei dat sinds de bekendmaking van misbruik nauwelijks gebruikers zijn weggegaan van Facebook. Dat onderbouwde hij niet met cijfers.

Zuckerberg zegt sorry voor datalek, nepnieuws en inmenging
82
Zuckerberg zegt sorry voor datalek, nepnieuws en inmenging

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!