Meerdere Nederlandse verzekeraars sturen het surfgedrag van bezoekers door naar Facebook. Facebook kan hierdoor opgezochte ziektes in theorie koppelen aan gebruikers.

Webpagina's van onder andere Menzis, ONVZ en OHRA bevatten zogeheten Facebook-trackingpixels, blijkt uit onderzoek van de NOS. Hiermee wordt het surfgedrag van bezoekers bijgehouden en vervolgens doorgestuurd naar het sociale netwerk. 

Bij het onderzoek werd gekeken naar websites van veertig zorgverzekeraars, waarvan 18 informatie doorsturen naar Facebook. Elf verzekeraars hebben een Facebook-trackingpixel op een pagina met medische informatie. Het Diakonessenhuis-ziekenhuis in Utrecht stuurt ook surfgedrag door naar Facebook. 

Menzis zal volgens een woordvoerder de Facebook-tracking zo spoedig mogelijk van zijn sites verwijderen.

Ziektes

Door de trackingpixel weet Facebook welke pagina's over bijvoorbeeld specifieke ziektes worden bezocht. Hierdoor kan een opgezochte kwaal worden gekoppeld aan de Facebook-accounts van bezoekers. Het is nog niet bekend in hoeverre dat ook bij deze pagina's werd gedaan.

De zorgverzekeraars plaatsen de pixel om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Privacyschandalen

Facebook wordt op het moment onderzocht wegens meerdere privacyschandalen. Het databedrijf Cambridge Analytica leek onder andere data van het sociale netwerk te misbruiken voor gerichte politieke advertenties.

Op dinsdag en woensdag werd Facebook-topman Mark Zuckerberg verhoord door het Amerikaans congres over de privacypijnpunten.