ROTTERDAM - Ruim 2700 mensen hebben zich in twee dagen tijd aangemeld voor een sms-alarm bij een calamiteit in de regio Rotterdam-Rijnmond. Belangstellenden konden zich sinds maandag inschrijven. De mobiele bellers worden bij een ramp in hun postcodegebied behalve door loeiende sirenes, ook op hun telefoon gewaarschuwd.

Het grootste deel van de inschrijvers gaf één postcode door, meldde directeur P. Feltzer van Citizen Alert Services, het bedrijf dat het systeem heeft opgezet, dinsdag. Mensen kunnen meer postcodes doorgeven. Elk extra adres kost 0,40 euro. De overheid betaalt de verstuurde sms-jes.

Het alarmsysteem is sinds maandag in de regio operationeel. Via een campagne vragen de 22 deelnemende gemeenten aandacht voor deze manier van waarschuwingen. Op alarmbericht.nl kunnen belangstellenden zich aanmelden.

Alarmsirenes

De overheid besloot voor waarschuwingsberichten op de mobiele telefoon, omdat veel mensen de loeiende alarmsirenes niet horen. Personen die zich hebben aangemeld, krijgen in geval van een calamiteit een tekst op hun mobiele telefoon, ook al bevinden zij zich buiten de regio. Daarin staat dat ze ramen en deuren moeten dichthouden en de televisie of radio dienen aan te zetten.