Het ministerie van Buitenlandse zaken waarschuwt de 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die op handelsmissie gaan naar China, alleen 'lege' laptops en telefoons zonder gevoelige informatie mee te nemen.

De apparatuur zou op afstand kunnen worden leeggetrokken of zelfs worden overgenomen, schrijft de Volkskrant maandag.

De bedrijven gaan deze week samen met premier Mark Rutte en vier bewindspersonen op handelsmissie in het land. Ambtenaren die meereizen hebben vanuit de overheid een nieuwe telefoon gekregen.

De telefoon is extra beveiligd en onnodige apps en documenten zijn verwijderd. Belangrijke stukken worden desgewenst uitgeprint en gaan mee in de koffer, aldus een ambtenaar die anoniem wenste te blijven tegen de krant.

De kabinetswaarschuwing zou inmiddels ook voor Rusland, Iran en mogelijk Turkije gelden. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het niet geldt als een algemeen reisadvies. Het advies geldt alleen voor de zakelijke delegatie.

Aangescherpt

Volgens de Rijksinlichtingendienst zijn de veiligheidsinstructies de afgelopen jaren flink aangescherpt. Wie drie jaar geleden naar China reisde, kreeg namelijk geen nieuwe telefoon of alarmerende waarschuwing van hun leidinggevende.