AMSTERDAM - De Spaanse uitvinder, Pep Torres, heeft volgens zijn eigen zeggen "de perfecte manier gevonden om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het huishouden de nek om te draaien." De wasmachine van Torres laat zich namelijk niet twee keer achterelkaar aanzetten door dezelfde persoon.

Torres heeft de wasmachine uitgerust met technologie die het mogelijk maakt om vingerafdrukken te herkennen. Om de wasmachine aan te zetten moet de persoon zijn vinger in het display leggen. De wasmachine leest dan de afdruk. Is de vingerafdruk dezelfde als de vorige opgeslagen afdruk, dan zal de wasmachine niet gaan draaien.

De ontwerper werd een paar maanden geleden benaderd door een Spaanse fabrikant van witgoedapparatuur. De fabrikant wilde dat hij een leuk apparaat zou uitvinden voor 'vaderdag'. Sommige mannen vinden echter de wasmachine niet echt een cadeau voor vaderdag, meer een cadeau voor de vrouw des huis.

"Ik denk dat het goed is om voor eens en altijd af te rekenen met de 'macho'-man uit de ijstijd die niks in huis doet, behalve bier drinken," aldus Torres. "Spanje is flink aan het veranderen en ik wilde iets uitvinden waardoor mannen meer in het huishouden zouden doen."