De gegevens van 2,7 miljoen Europese Facebook-gebruikers zijn onbedoeld in handen gekomen van Cambridge Analytica.

Dat heeft Facebook donderdagavond in een brief aan de Europese Commissie laten weten, meldt persbureau Reuters.

Woensdag maakte het sociale medium al bekend dat maximaal 90.000 Nederlandse gebruikers slachtoffer zijn geworden van het datalek.

Facebook ligt onder vuur omdat wereldwijd gegevens van mogelijk 87 miljoen accounts terechtkwamen bij Cambridge Analytica. De gegevens werden via de app 'thisisyourdigitallife' in eerste instantie verzameld voor wetenschappelijk onderzoek, maar voor commerciële doeleinden doorgespeeld naar het Amerikaanse databedrijf.

De Europese Commissie heeft Facebook om meer details over het aantal getroffen Europese gebruikers gevraagd.

Van de wereldwijd 87 miljoen mogelijke slachtoffers gaat het in ruim 80 procent van de gevallen om Amerikaanse gebruikers: 70,6 miljoen. Daarna volgen de Filipijnen (1,2 miljoen), Indonesië (1,1 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljoen).

Controle

Het cijfer van 90.000 Nederlandse mogelijke slachtoffers is gebaseerd op het aantal Facebook-gebruikers dat in 2014 bevriend was met een persoon die de app 'thisisyourdigitallife' heeft gebruikt.

De app verzamelde niet alleen gegevens van mensen die via de app aan het onderzoek meededen, maar ook van vrienden van deze gebruikers. Volgens Facebook zijn slechts 28 Nederlanders door het gebruik van de app direct slachtoffer van het datamisbruik. De overige 90.000 Nederlanders hadden een Nederlandse of Amerikaanse vriend die de app heeft gebruikt.

Facebook stelt aanstaande maandag op de tijdlijn van gebruikers een tool beschikbaar waarmee mensen kunnen controleren of zij onderdeel zijn van de groep van 90.000 Nederlandse mogelijke slachtoffers.

Facebook-directeur maakt excuses voor misbruik data
74
Facebook-directeur maakt excuses voor misbruik data