Facebook heeft berichten van directeur Mark Zuckerberg en andere topmannen van het bedrijf uit de Messenger-inbox van de ontvangers verwijderd, zonder hen daarvan op de hoogte te stellen.

Dat bevestigt het bedrijf tegen TechCrunch, nadat drie anonieme bronnen opmerkten dat aan hen gerichte berichten van Zuckerberg waren verdwenen.

Gebruikers kunnen hun eigen berichten niet verwijderen uit de inbox van de persoon naar wie de berichten verstuurd zijn. Wel kunnen zij hun Messenger-inbox opschonen door berichten te verwijderen. De chats zijn dan nog wel zichtbaar in de inbox van de gesprekspartner.

Door de verdwenen chatballonnen van Zuckerberg lijkt het er nu op dat de gesprekspartners van de Facebook-directeur een gesprek met zichzelf hebben gevoerd.

Zuckerberg werd in 2014 in de verlegenheid gebracht toen Business Insider een oud chatgesprek van hem publiceerde, dat vlak na de oprichting van Facebook in 2004 plaatsvond. Daarin biedt Zuckerberg een vriend aan persoonlijke informatie van anderen te delen.

"Mensen hebben de gegevens gewoon overhandigd", was de reactie op de vraag hoe hij aan de persoonlijke informatie kwam. "Ik weet niet waarom. Ze 'vertrouwen me'. Domme eikels."

Veiligheidsoverwegingen

Facebook zegt dat de berichten van Zuckerberg om veiligheidsoverwegingen uit de inbox van ontvangers zijn verwijderd. "Nadat Sony in 2014 werd gehackt, hebben we een aantal aanpassingen doorgevoerd om de communicatie van onze directeuren te beschermen", luidt de verklaring.

"Daaronder valt ook een beperkte houdbaarheid van de berichten die Mark Zuckerberg via Messenger verstuurt. We hebben deze aanpassing doorgevoerd binnen de juridische kaders om de berichten te bewaren."

Het sociale medium heeft gesprekspartners van Zuckerberg desondanks niet op de hoogte gesteld van de verwijdering van berichten.

In welke gevallen de berichten precies verwijderd zijn, is niet duidelijk. Volgens TechCrunch zijn de berichten van Zuckerberg bij zowel medewerkers als niet-medewerks verwijderd. Desondanks kunnen een aantal andere gebruikers hun gesprekken van voor 2014 nog wel teruglezen.